Patienten jorden är dödssjuk

Vi har skickat den blå planeten till läkaren för att kolla hälsan. Resultatet är lindrigt uttryckt nedslående.

20 april 2016 av Andreas Ebbesen Jensen

Om Moder Jord var en patient på ett sjukhus skulle hon få bekymrade blickar från personalen.

Hennes temperatur ligger långt över det normala, hennes luftrör är förorenade och hon får allt svårare att hålla tätt.

Allt är vårt fel.

Sedan Homo Sapiens dök upp för 4–5 miljoner år sedan har människan infekterat jorden som ett virus och långsamt sugit livet ur henne.

Så hur illa däran är den fyra miljarder år gamla planeten i dag?

Vi gör en noggrann hälsoundersökning av den krassliga patienten.

Lungorna

Årtionden av kraftiga koldioxidutsläpp har lett till att jordens lungor som ser ut som något till och med Rolling Stones-gitarristen Keith Richards skulle bli skrämd av.

Sedan 1960-talet har USA varit den som misshandlat jordens lungor mest, men den ekonomiska tillväxten i Kina har fått världens folkrikaste land att kliva in på förstaplatsen.

Kineserna släppte under 2013 ut 9997 miljoner ton koldioxid rakt ut i atmosfären, vilket är lika mycket som USA, Indien och Ryssland släpper ut tillsammans.

De som globalt sett släpper ut mest koldioxid.

Det är emellertid inte enbart förbränning av kol och olja som plågar jordens lungor.

Varje minut fälls det motsvarande 35 fotbollsplaner regnskog, vilket reducerar patientens lungkapacitet avsevärt. Det är nämligen träden och de övriga växterna som fyller lungorna med syre.

Jorden är som en allvarligt sjuk KOL-patient, som konstant flämtar efter luft. Om vi inte ingriper och hejdar utvecklingen är det mycket möjligt att hon snart drar sin sista suck.

Kroppstemperaturen

Sedan år 1900 har jordens genomsnittliga temperatur stigit med 0,8 grader.

Det låter kanske inte som så mycket, men den globala uppvärmningen har gjort att jorden hamnat i ett tillstånd av konstant feber.

Kurva över den globala temperaturökningen sedan 1880 och fram till i dag. Foto: NASA.

Som de flesta som drabbats av influensa vet, så får febern kroppen att bete sig på märkliga sätt.

Tornador, jordskalv och skogsbränder drabbar jordens yta till följd av de höga temperaturerna – med enorm förödelse som resultat.

På klimattoppmötet COP21 år 2015 försökte man lägga en sval trasa på jordens stekheta panna i form av nya, ambitiösa klimatmål.

Frågan är om behandlingen av jordens feber kommer för sent?

Vätskebalansen

Moder Jord är en äldre dam på fyra miljarder år, och på senare tid har hon haft svårt att hålla tätt.

Den högre kroppstemperaturen gör att glaciärer och isberg smälter över hela jorden, vilket får vattennivåerna på jorden att stiga.

Fortsätter tendensen är experterna oroliga för att de enorma vattenmassorna kommer att knuffa jorden sista biten mot graven.

På jorden finns det över två miljoner kubikkilometer is, som kommer att ta över 5000 år att smälta. Om det sker kommer haven att stiga med 65 meter.

Då är det kört för oss:

Illustration: National Geographic

BMI

Jorden är överviktig, och det är Asiens fel!

Enbart Kina och Indien står för en tredjedel av jordens sammanlagda befolkning, och sedan 1960 har deras befolkningar vuxit från 667 respektive 450 miljoner till svindlande 1,35 respektive 1,25 miljarder.

Den kraftiga befolkningsökningen sliter på planetens hälsa.

Förutom de tidigare nämnda följdsjukdomarna, som alla eskalerat på grund av en växande befolkningsmassa, utgör det enorma antalet människor ett stort hot mot jordens biologiska mångfald.

En fjärdedel av jordens alla djurarter kommer sannolikt att dö till följd av människans enorma rovdrift på naturen och de växande städerna.

Enligt IUCN (International Union for the Conservation of Nature) dör redan i dag upp till 150 djur- och växtarter ut varje dag.

Om det stämmer så har en art försvunnit medan du läste denna artikel.

LÄS MER: Fem sagolika följder av global uppvärmning

Läs också

Kanske är du intresserad av...