Konspirationer
Konspirationer

De som tror att jorden är platt hävdar att den platta jorden är omgärdad av en hög ismur som förhindrar att människan kan ramla över kanten. 

© Shutterstock

Nej! Jorden är inte platt

Jorden är platt som en pannkaka, månlandningarna ägde aldrig rum och World Trade Center sprängdes i luften. Konspirationsteorierna är många och fantasifulla – men vetenskapen krossar alla deras argument.

21 juni 2018 av Esben Schouboe

Redan på 300-talet före Kristus förklarade filosofen Aristoteles att jorden är rund eftersom han hade lagt märke till att stjärnhimlen ändrar utseende när vårt avstånd till ekvatorn förändras. 

I dag, 2 300 år senare, finns det dock flera grupper av skeptiker som tror att jorden är en platt skiva och att bilder av vår runda jord är manipulerade. 

Teorier om en platt jord har förekommit vid flera tillfällen, men dagens förespråkare för plattheten refererar framför allt till boken Zetetic Astronomy. Earth Not a Globe! från år 1865. 

I den lägger författaren Samuel Rowbotham fram en teori som motsäger den månghundraåriga vetenskapen om den runda jorden. 

Hans anhängare anser bland annat att Antarktis inte omges av vatten utan av en 50 meter hög isbarriär runt jordskivans kant.

Gravitationen är ett påhitt

Gravitationen finns inte heller. I stället hålls vi kvar på jorden av en accelererande kraft som för skivan uppåt. Trycket från accelerationen skapar ett flytande lager under jorden och håller ihop de tektoniska lagren.

År 1956 grundades International Flat Earth Research Society. Den senaste versionen av rörelsen startade år 2004 då det mest kända internetforumet för anhängarna, Flat Earth Society, skapades. Gruppen arbetar med att avslöja myndigheters falska påståenden om att jorden är rund.

I Illustrerad Vetenskap nr. 11 kan du läsa om flera galna konspirationer. Just ju kan du få två nummer av tidningen samt ett par trådlösa bluetooth-hörlurar för bara 59,50 kronor.

Vetenskapen motbevisar teori

Konspirationsteoretiker avfärdar bilder av planeten från rymden som ett bevis för att jorden är rund, men även utan dem finns det gott om fysiska bevis för att vår planet i princip är klotrund..

FÖRMÖRKELSER HAR RUND SKUGGA

  • En månförmörkelse inträffar när jorden står mellan solen och månen och kastar sin skugga på månen – en omöjlighet med en platt jord. Dessutom är jordens skugga på månen tydligt välvd, och den enda form som alltid kastar en rund skugga oavsett vinkel är ett klot.

ANTARKTIS ÄR EN KONTINENT
  • Ett stort antal faktauppgifter pekar på att Antarktis är en kontinent: Vid flera tillfällen har forskare seglat runt Antarktis, åtskilliga bilder har tagits av kontinenten från flygplan och talrika expeditioner till fastlandet visar att Antarktis inte är någon 50 meter hög mur av is.

JORDEN BLOCKERAR STJÄRNOR

  • Samma stjärnor syns inte från alla delar av jorden. Det är ett fenomen som bara kan förklaras med att jorden är rund och att krökningen gör att vi inte kan se vissa delar av himlen. Om jorden vore en platt skiva skulle samma stjärnor synas oavsett varifrån himlen betraktades.

I Illustrerad Vetenskap nummer 11 kan du dyka ned i flera av de största konspirationsteorierna: Månlandningarna ägde aldrig rum, World Trade Center sprängdes i luften af myndigheterna ock spåren på himlen efter flygplan är kemiska ämnen som dämpar din fria vilja. Beställ en prenumeration nu så ger vi dig ett bra erbjudande:

  • Tillgång till alla våra e-tidningar, bland National Geographic och Världens Historia
  • En elegant trådlös Bluetooth-högtlare från Sonitum
  • Två nummer av Illustrerad Vetenskap

Slå till nu så får du hela paketet för bara 49:50 kronordu sparar 407 kronor.

Läs också

Kanske är du intresserad av...