Vågor på land

Varför rör sig vågorna alltid mot land?

Vattenmassorna väller alltid in mot kusten, antingen som små, mjuka krusningar eller som stora, brusande vågor. Men de rör sig aldrig åt det andra hållet. Förklaringen till varför det är så finns ute till havs.

31 juli 2018

Vinden behöver både tid och plats för att skapa vågor. Rätt betingelser finns bara på öppet vatten, och därför kommer du alltid att se att vågorna rör sig in mot dig när du tittar på havet från stranden.

Vågor uppkommer långsamt då friktionen mellan luft och vatten inte är så stor. Överföringen av energi sker alltså genom att luften trycker på framsidan av en våg och suger på baksidan.

Vind och avstånd formar vågen

Havsforskarna har exakta formler som beskriver hur stora vågor kan bli.

Älskar du vågor och äventyr? Följ med på expedition till Galápagosöarna

Generellt sett ökar våghöjden ju kraftigare det blåser, ju längre tid det blåser och ju större avstånd vinden får inverka på.

Den sista faktorn kallas “blåslängden".

Vågor bryter på grunt vatten

Vattnets partiklar rör sig i cirklar på öppet vatten och skapar vågtoppar på vattenytan. När vågorna kommer in på grunt vatten påverkas de av havsbotten.

Den undre delen av en våg minskar farten, medan toppen fortsätter och ger en brant våg som så småningom bryter.

Mindre vågor kallas vita gäss

Ute på öppet hav i områden där vinden vanligen är stark, till exempel i södra delen av Indiska oceanen, är den genomsnittliga våghöjden hela sju meter.

När vinden så småningom avtar så att det inte längre blåser tillräckligt för att vidmakthålla våghöjden, ändrar vågorna sig till så kallade dyningar.

Vid kusten kallas avtagande vågor antingen krusningar eller "vita gäss".

Läs mer om monstervågor: Sju ökända farvatten

Spara aldrig in på utrustning

Med en Illustrerad Vetenskap till hands är du rustad att förstå naturen omkring dig — från minsta lilla blomma till de mest skräckinjagande och glupska rovdjuren. Om du tecknar en prenumeration nu, så kontrar vi med ett erbjudande som förbereder dig för alla möjliga utomhusstrapatser. Du får:

  • En läcker och vattentät ryggsäck från Outpack
  • Två nummer av Illustrerad Vetenskap
  • Digital tillgång till de senaste 12 numren av tidningen

Och du får alltihop till ett förmånligt pris: Bara 89 kronor.

LÖS IN DITT ERBJUDANDE HÄR

Läs också

Kanske är du intresserad av...