Klimatförändringar – kallare vintrar
Snestorm

Vintern 2014–2015 täcktes storstaden Boston av tre meter snö. Orsaken var global uppvärmning.

© Melanie Stetson Freeman/Getty Images

Global uppvärmning ger kallare vintrar

Extremt kalla vintrar i USA och Europa kan bli ett nytt normaltillstånd i takt med att Arktis värms upp. National Geographic ger dig en snabb överblick över hur global uppvärmning förändrar jordens klimat.

22 februari 2018 av Rolf Haugaard Nielsen & Christian Juul

En enorm våg av iskall luft drog i november 2014 in över USA. I delstaten Wyoming, där det hade varit över 22 grader varmt den 1 november, dök temperaturen till under -32 grader den 12 november.

Den vintern täcktes storstaden Boston med tre meter snö och Hudsonfloden i New York frös till is. Ett internationellt forskarlag upptäckte senare orsaken bakom det isande väderfenomenet: Global uppvärmning.

Värme rubbar luftströmmar

Under normala förhållanden är luften över Arktis iskall på vintern och det ligger ett stabilt lågtryck över regionen som håller kvar den kalla luften.

I utkanten av lågtrycket går den polära jetströmmen, som avskiljer kylan norrut från den varmare luften söderut.

Uppvärmning av polära områden skapar små fickor med varm luft som försvagar det stabila lågtrycket över Arktis och får den polära jetströmmen att röra sig mer söderut.

Jetströmmens svängningar medför ovanligt kalla vintrar med stormar och kraftiga snöfall.

FÖRSTÅ NATURENS VÅLDSAMMA KRAFTER med en prenumeration på National Geographic

Klimatförändringar förklarade på två minuter

I vår video nedan ger vi dig en snabb överblick över de klimatförändringar, som just nu äger rum på vår planet. Se den och lär dig varför global uppvärmning kommer att ge oss mer torka och fler förödande orkaner.

Läs också

Kanske är du intresserad av...