Var Mallory den förste på Everest?

George Mallory, vars lik hittades på Mount Everest 1999, kan ha varit den förste som besteg världens högsta berg.

3 maj 2013 av Hans Henrik Fafner

George Mallory och Andrew Irvine sågs senast den 8 juni 1924. Då befann männen sig omkring 800 fot från toppen av Everest. Deras vidare öde är fortfarande ett mysterium.

Mallory hade varit på Everest tidigare

År 1921 deltog George Mallory i en expedition, som förberedde en framstöt mot toppen och som utarbetade den första användbara kartan över bergsmassivet.

År 1922 var han tillbaka i Himalaya, och han var övertygad om att han skulle bli först att nå toppen. Han klättrade tillsammans med Howard Somerwell och Edward Norton, och trots att de tre av etiska skäl valde att inte använda syrgasflaskor nådde de 8225 meters höjd, innan de var tvungna att ge upp.

Mallory: ”För att det finns där”

Mallory var dock fast besluten att fullfölja sin plan. Vid 35 års ålder ansåg han att det var sista chansen, och han sade självsäkert att världen skulle få se honom på toppen inom kort. Det är han som enligt uppgift svarade ”för att det finns där”, på frågan varför han var så besatt av att bestiga berget.

Hans chans kom i juni 1924, då han deltog i den tredje stora brittiska Everestexpeditionen. Denna gång använde han syrgasflaskor och allt verkade gå planenligt. En medhjälpare vid namn Noel Odell såg Mallory och hans grupp sista gången den 8 juni klockan 12.30. Då var de fortfarande på väg upp, men eftersom de aldrig kom ned igen, vet ingen vad som sedan hände.

En använd syrgasflaska har sedermera hittats, och Andrew Irvines isyxa dök upp i snön 1933. En expedition fann liket av Mallory 1999. Hans dotter har senare berättat att han hade med sig en bild av sin fru för att placera den på toppen. Bilden har inte hittats på det välbevarade liket, så det används som argument för att det faktiskt var George Mallory och Andrew Irvine som var de första människorna på Everest.

Läs också

Kanske är du intresserad av...