Edmund Hillary var bara reserv

Den ene av de första båda män som besteg Mount Everest skulle egentligen inte ha stått på toppen av berget. Edmund Hillary var expeditionens reservklättrare.

3 maj 2013 av Hans Henrik Fafner

Edmund Hillary (f 1919) var en smal och gänglig pojke under uppväxten i Nya Zeeland. Han var dessutom blyg och flydde gärna in i böcker och dagdrömmar. Under en skolutflykt till Mount Ruapehu (2797 m) upptäckte han dock att han var betydligt tuffare än sina klasskamrater. Han blev fascinerad av berg.

Edmund Hillary, den blyge biodlaren

Medan han läste matematik vid universitetet genomförde han sin första egentliga bergsbestigning, när han 1939 nådde toppen av Mount Ollivier, och senare blev han biodlare. Det gjorde nämligen att han kunde jobba på sommaren, medan han under vinterhalvåret kunde koncentrera sig på att klättra.

År 1952 bjöds han och vännen George Lowe in att delta i det brittiska försöket att nå toppen av Everest. Hillary var nära att tacka nej, och i synnerhet när det stod klart att han inte skulle få lov att klättra ihop med Lowe. Han övertalades dock att följa med. Det slutade med att de båda erfarna bergsbestigarna Tom Bourdillon och Charles Evans skulle göra försöket, och om de misslyckades skulle Hillary vara beredd att göra ett försök tillsammans med sherpan Tenzing Norgay.

Edmund Hillary når toppen den 29 maj

Expeditionen etablerade sig i baslägret i mars 1953, och den 26 maj gav sig Bourdillon och Evans av mot toppen. De var dock tvungna att vända om, när Evans syrgasapparat slutade fungera, 91 meter från toppen. Då skickades reserven iväg, och den 29 maj klockan 11.30 stod de tillsammans högst upp på Mount Everest.

Läs också

Kanske är du intresserad av...