Upptäckten av Mount Everest

Folken i Nepal och Tibet kände naturligtvis till Mount Everest, men först 1852 såg en västerlänning berget.

3 maj 2013 av Hans Henrik Fafner

Everest hade inget namn

År 1852 lokaliserade britterna Mount Everest i samband med den stora kartläggningen av den indiska subkointinenten. Seden var att alltid använda lokala platsnamn, men i detta fallet kunde de inte hitta något, så berget fick beteckningen Peak XV.

”Här finns ett berg, sannolikt det högsta i världen, utan att vi kan hitta något lokalt namn”, skrev Andrew Waugh, som stod bakom arbetet.

”Innan något hittas tillfaller det mig äran och plikten att tilldela det ett namn, under vilket det kommer att vara känt bland invånare och geografer och bli allmänt känt i den civiliserade världen.”

Everest uppkallat efter upptäckarens chef

I tankarna hade han sin chef, geografen George Everest. Denne protesterade dock. Han ansåg inte att ”de infödda indierna” kunde uttala det, men inte desto mindre godkände Royal Geographical Society i London att namnet skulle vara Mount Everest.

Sedan dess har man fått reda på att nepaleserna kallar berget Sagarmatha eller Qomolangma, medan det i Tibet heter Zhumulangma, och så har det hetat långt innan det fick namnet Everest.

Läs också

Kanske är du intresserad av...