Nya bedrifter

Efter att ha övat upp sina färdigheter i Yosemite reste Lynn Hill ut i världen och vann åtskilliga tävlingar i Europa. År 1994, vid 33 års ålder, återvände hon till Yosemite med en dristig plan: att göra en friklättring uppför The Nose på El Capitan på en dag. ”Alla skeptikerna sade att det var omöjligt”, säger Lynn Hill. ”Förutom John.” The Nose, en 889 meter lång rutt, är världens kanske mest berömda klättringsrutt. För att klätt­ra uppför den är man tvungen att förtränga smärtan och tvinga in händer, fötter, fingrar och tår i lodräta sprickor.

12 maj 2011

Efter att ha övat upp sina färdigheter i Yosemite reste Lynn Hill ut i världen och vann åtskilliga tävlingar i Europa.

År 1994, vid 33 års ålder, återvände hon till Yosemite med en dristig plan: att göra en friklättring uppför The Nose på El Capitan på en dag. ”Alla skeptikerna sade att det var omöjligt”, säger Lynn Hill. ”Förutom John.” The Nose, en 889 meter lång rutt, är världens kanske mest berömda klättringsrutt. För att klättra uppför den är man tvungen att förtränga smärtan och tvinga in händer, fötter, fingrar och tår i lodräta sprickor.

År 1975 gjorde John Long med Jim Bridwell och Billy Westbay den första endagsbestigningen på The Nose, även om de använde sig av artificiell klättring för att komma förbi Great Roof, ett skrämmande överhäng två tredjedelar uppför rutten.

Lynn Hill, som var fast besluten att friklättra över Great Roof, klamrade sig fast i minsta håligheter med fingrarna, hängde med huvudet nedåt och famlade med fötterna över den hala väggen. Genom att använda ”små tai-chi-danssteg” lyckades hon ta sig över ”taket”, för det mesta genom att dra sig sidledes i fingertopparna. Hon nådde toppen av El Capitan på 23 timmar – en prestation som av många fortfarande betraktas som den ultimata bedriften bland klättrare i slutet av 1900-talet.

Drömmen om en bestämd rutt

Oavsett förmåga kommer alla klättrare till Yosemite med en dröm: en rutt som de brinner för att genomföra. När jag kom dit första gången hade jag stirrat mig blind på Steck-Salathé på Sentinel Rock – en rutt som kräver att man kilar fast hela kroppen i en bred klyfta. Det visade sig att väggen var alldeles för stor, och min partner och jag var för oerfarna. Nesligt nog tvingades vi kasta in handduken halvvägs uppe.

Nu, 30 år senare, erbjuder sig Dean Potter att klättra tillsammans med mig. Dean Potter är en av de sista långhåriga rebeller som fortfarande bor i dalen. Han är 38 år, har en stark utstrålning, är byggd som Tarzan och är känd för sina bestigningar utan rep och sina våghalsiga så kallade BASE-hopp, då han hoppar ut från klippor med fallskärm. Dean Potter ställer emellertid några krav. Jag får inte ta med mig mat eller vatten, ej heller ryggsäck eller regnjacka, inte ens en hjälm. ”Det är enda sättet att röra sig snabbt på”, säger han.

Fart är den nya stilen

Fart har blivit mantrat för de nya superklättrarna.

”Vi ska nog få en trevlig dag”, lovar Dean Potter. För att spara på vikten går han barfota genom de täta buskagen på vägen dit.

Vid foten drar vi på oss våra klätterskor, som är så trånga att det gör ont, varpå vi tar oss upp med rep och börjar bestigningen längs den 457 meter långa rutten. Som apor griper vi tag i sprickor med händerna, tränger oss genom smala sprickor – kaminer – och tar oss uppför klippan, som om vi klättrade på en stege. Vi når toppen på mindre än fyra timmar. Jag tycker att det känns som om vi flugit upp, tills Dean Potter berättar att han ofta friklättrar rutten solo på en timme.

Det är den nya stilen. De flesta rutter är välkända nu, och utrustning och färdigheter har förbättrats enormt. Så hastighet har blivit ett viktigare mål för en klättrare än utforskning av nya rutter. När Allen Steck och John Salathé 1950 för första gången klättrade uppför rutten, som i dag bär deras namn, tog det dem fem hela dagar. I dag tar det långsamma grupper 3–5 dagar, och längs vägen övernattar de i små tält, så kallade portaledges, som hänger på klippväggen. Riktigt snabba klättrare klarar av rutten på en enda dag.

Läs också

Kanske är du intresserad av...