När Chimborazo var världens högsta berg

På 1800-talet trodde man att vulkanen Chimborazo i Ecuador var världens högsta bergstopp.

8 maj 2013 av Hans Henrik Fafner

I många år ansåg man att den sovande stratovulkanen Chimborazo i Ecuador var världens högsta bergstopp. Med sina 6267 meter drog den därför till sig mycket uppmärksamhet.

Detta är utan tvekan orsaken till att den tyske upptäcktsresanden Alexander von Humboldt beslutade sig för att bestiga berget, när han år 1802 var på resa i området. Han och hans expedition nådde 5878 meters höjd, men tvingades då vända om, eftersom de ställdes inför ”en oöverbryggbar klyfta”, som han skrev i sina dagboksanteckningar. Det egentliga skälet till att han fick ge upp försöket tycks dock ha varit höjdsjuka.

Toppen nåddes först ett knappt sekel senare. Den brittiske bergsbestigaren Edward Whymper, som hade överlevt katastrofen på Matterhorn 1865, besteg Chimborazo år 1880 tillsammans med en grupp italienska medhjälpare. Han blev då den förste europé som nådde över 20000 fot.

Det fanns dock de som ifrågsatte om han verkligen hade varit på toppen. För att bekräfta sin prestation besteg han året därpå vulkanen ännu en gång, och såg denna gång till att dokumentera det ordentligt.

Chimborazo är faktiskt världens högsta berg

Historien har ytterligare en vinkel, som handlar om världens högsta berg. Chimborazo är bara nummer 16 på listan, men med en annan mätning ser det annorlunda ut. Dess 6267 meter är i förhållande till havets yta. Saken är dock den att jorden inte är ett perfekt klot. Vid ekvatorna buktar den ut lite, vilket innebär att avståndet från ekvatorn till jordklotets exakta centrum är större än det är längre norrut eller söderut. Chimborazo ligger en breddgrad söder om ekvatorn, medan Everest ligger 28 grader norr om den – och det betyder att man med den skalan måste lägga 2,1 kilometer till Chimborazos höjd, vilket alltså gör det till världens högsta berg.

Läs också

Kanske är du intresserad av...