Livsfarlig färd på k2

Gerlinde Kaltenbrunner – den första kvinnan som har bestigit de högsta topparna utan syrgas – utmanar dödszonen på världens näst högsta berg, K2.

20 april 2012 av Karen Gunn, Chefredaktör, National Geographic Nordic

I dag är det nästan vardagsmat att människor bestiger Mount Everest.

Med ett förflutet som vandringsguide i de grekiska bergen förstår jag verkligen den glädje den storslagna naturen och de fysiska utmaningarna kan ge. Personligen dämpas min entusiasm dock inför utsikten till förfrysningar och omedelbar dödsfara.

Jag blir samtidigt både fascinerad och förfärad av vad som driver människor att riskera livet för att stå på en viss punkt på jorden – i synnerhet när den punkten redan besökts av många andra, och betydligt fler har dött under sina försök. Just därför är det förunderligt lockande att läsa om dessa äventyrares vansinniga våghalsighet.

K2 – världens nästa högsta berg – anses vara ett av de svåraste bergen att bestiga. På Mount Everest dör i genomsnitt en bergsbestigare för var hundrade som når toppen. På K2 dör en för var fjärde som når toppen. Så även om det nu verkar som om nästan vem som helst kan bestiga världens högsta toppar, ska man aldrig underskatta hur farligt det är.

Vi har följt en expedition av erfarna bergsbestigare till toppen av K2. Ledare är österrikiska Gerlinde Kaltenbrunner, som gör sitt fjärde försök på berget och som sett flera kollegor dö under sina försök att nå toppen.

Läs K2-artikeln

Klicka på Download-knappen nedan. När du klickat kommer du att ombes att registrera dig som användare. Det tar en minut och är helt gratis.

Så sätt dig väl tillrätta och bered dig på att bli fascinerad och förfärad...

Världens högsta toppar

Mount Everest: 8850 m

K2: 8611 m

Kanchenjunga: 8586 m

Lhotse: 8516 m

Makalu I: 8485 m

Läs också

Kanske är du intresserad av...