Klättring blir populärt

Jag var dock bara en turist i Camp 4 och återvände snart hem till Wyoming.

12 maj 2011

Jag var dock bara en turist i Camp 4 och återvände snart hem till Wyoming.

Myterna om Camp 4 skapades av dem som bodde där hela sommaren, varje sommar, som vagabondkungar, och som hela tiden flyttade gränsen för sitt kunnande och för parkvakternas tolerans. Än i dag utgör historier från Camp 4 många av de lägereldshistorier som berättas världen över. En gång störtade en knarksmugglares flygplan med marijuana och pengar i bergsområdet. De slitna, sandalklädda luffarna från Camp 4 traskade fram och tillbaka genom snön och lade beslag på bytet. För en tid ersatte T-benstekar sardiner på burk. En klättrare lämnade Yosemite i en gammal, bucklig DeSoto och kom tillbaka tio dagar senare i en röd Lincoln Continental cabriolet. Ett par andra satte kurs mot Alperna med drömmar om storhet, men nådde inte längre än till en bordell i Bordeaux, från vilken de återvände året därpå, tjocka och utan ett öre på fickan.

Tiderna förändras

Det var då. Nu har saker och ting förändrats. Om man besöker ett klättrarläger i Yosemite i dag, är det lika troligt att man möter en skilsmässoadvokat som en långhårig hippie.

När jag en morgon går genom Camp 4 hör jag mer än tio olika språk – tjeckiska, kinesiska, thai, italienska – och möter klättrare från alla samhällsskikt. En ung tysk ingenjör, som ler med hela ansiktet, har precis avslutat en fem dagar lång uppstigning på El Capitan. En barfota, ung dansk kvinna med näsring, dreadlocks och tatueringar övar sig i att gå på lina på ett rep, som är spänt mellan två träd cirka en meter över marken.

Ett föräldrapar från delstaten Washington lär sina båda barn klättra. Klättring är inte längre en sport för ett fåtal. Det har blivit populärt. Till skillnad från de första åren är det nu nästan lika många kvinnor som män på klipporna – en välkommen förändring, vilket bland annat speglas av prestationerna av en kvinna: Lynn Hill.

Lyn Hill

”Jag började komma till Camp 4, när jag var 15”, säger Lynn Hill, som i dag är 50 år. ”Jag var praktiskt taget den enda flickan.” Som tidigare gymnast var hon en orädd klättrare och tillförde sporten ett mått av grace. Vid bara 17 års ålder hade Lynn Hill raden lyckats klättra uppför Half Dome.

”Lynnie är ett genetiskt fenomen”, säger klättraren John Long. ”Hon var den starkaste, mest stålsatta och envisa och mest talangfulla klättrare jag någonsin hade mött. Hennes styrka var otrolig i förhållande till hennes vikt.”

Läs också

Kanske är du intresserad av...