Kilimanjaro: Afrikas högsta berg

Kilimanjaro är inte tekniskt svårt att bestiga men erbjuder utmaningar såsom risk för höjdsjuka.

8 maj 2013 av Hans Henrik Fafner

Att bestiga Kilimanjaro i Östafrika bjuder inte på samma tekniska svårigheter som topparna i Himalaya, och med klimatförändringarna har ismanteln på toppen blivit väsentligt mindre, vilket gör klättringen ännu lättare. Fortsätter tendensen kommer Kilimanjaro att vara isfritt om 20 år.

Inte desto mindre är klättringen farlig. Både 1861 och året därpå försökte den tyske officeren Carl Claus von der Decken nå toppen, men var tvungen att ge upp, och när den tyske geologen Hans Mayer år 1887 utmanade berget var resultatet det samma.

När Mayer året därpå gjorde ett nytt försök, denna gång tillsammans med kartografen Oscar Baumann, gick det storpolitik i expeditionen. De hamnade i Abushiriupproret, som var de lokala befolkningarnas våldsamma protester mot att delar av Tyska Östafrika samma år överlämnats till sultanen av Zanzibar. Rebellerna tog båda männen tillfånga, och de släpptes först efter att en större lösensumma betalats.

År 1889 lyckades Hans Mayer tillsammans med Yohanas Kinyala Lauwo och österrikaren Ludwig Purtscheller nå toppen med en ny expedition.

Den största faran på Kilimanjaro är den tunna luften. Lungödem vid höjdsjuka (HAPE) inträder vanligtvis vid 2500 meter, och längre upp kan man riskera att drabbas av HACE, som är vätskeansamling i hjärnan. Därför måste man avsätta omkring en vecka för färden upp och ned, vilket ger gott om tid för vila, då kroppen kan vänja sig vid stigningen. I dag är det förbjudet att bestiga berget utan en lokal guide och lokala bärare som transporterar utrustningen. Detta skapar arbetstillfällen i det fattiga Tanzania, men det är även en säkerhetsåtgärd.

Lokalt finns det alltså en befolkning som lever av att bestiga berget, och de är vana vid de skiftande förhållandena. Den 26 december satte guiden Simon Mtuy hastighetsrekord på berget. Han klarade klättringen till toppen på 5895 meters höjd och att ta sig ned igen i ett sträck, och det tog honom 8 timmar och 27 minuter.

Läs också

Kanske är du intresserad av...