Den legendariska bergskammen på den kinesiska sidan av K2 är så ensligt belägen och svår att bestiga att de flesta klättrare väljer att ge sig i kast med berget från den pakistanska sidan. Här bär medlemmar av 2011 års ­expedition utrustning till foten av det 8611 meter höga berget.

Galleri: Världens farligaste berg

Gerlinde Kaltenbrunner – den första kvinnan som har bestigit de högsta topparna utan syrgas – utmanar dödszonen på världens näst högsta berg, K2.

25 april 2012

Gerlinde Kaltenbrunner – den första kvinnan som har bestigit de högsta topparna utan syrgas – utmanar dödszonen på världens näst högsta berg, K2. Foto: Tommy Heinrich.

Gerlinde Kaltenbrunner växte upp med skidsport i bergen i sitt hemland Österrike.

Det krävdes många kameler och åtta kirgisiska kameldrivare för att föra 2,2 ton utrustning över Shaksgams flodbädd till baslägret. Kostnad: 115000 kronor – plus åtta par solglasögon.

Den kraftiga strömmen sliter nästan med sig en tvåpucklig kamel när djuret korsar det iskalla vattendraget, som får sitt vatten från ett antal glaciärer i Sarpo Laggo-dalen i Karakoram. Den här kanalen var det sista men svåraste hindret innan de kom fram till det kinesiska baslägret.

Ralf Dujmovits och Gerlinde Kaltenbrunner, klädda i dundräkter, studerar leden till läger 4 och början av ”dödszonen”. Här, på över 8000 ­meters höjd, når den som väljer att klättra utan syrgas gränsen för vad människokroppen klarar av. ”Den stora skillnaden när man inte har tillräckligt med syre är att förmågan att hålla kölden borta försämras”, säger Ralf Dujmovits. ”Man fryser inifrån, eftersom man inte förbränner tillräckligt mycket fett för att hålla värmen.”

I bitande vind och snö kontrollerar Gerlinde Kaltenbrunner repen som gruppen ägnat veckor åt att fästa längs hela bestigningsleden, totalt ­cirka 2750 meter rep.

Med stegjärn, isyxor och rep som de satt fast sedan tidigare traverserar klättrarna åt vänster på nordkammens ena sida. Leden visade sig vara betydligt brantare än de hade trott.

De extrema förhållandena har tagit ut sin rätt, när Gerlinde tar en bild av sig och Ralf. Det var svårt att slappna av, till och med i den jämna terrängen vid läger 1, eftersom K2:s norra glaciär är full av dolda sprickor.

Kraftiga snöfall under sommaren gjorde allt ännu svårare: upprätta bestigningsleder, hålla sig torr och gräva fram tälten i oväder.

Gerlinde Kaltenbrunner klättrar de branta replängderna till läger 2 på enbart spetsarna på stegjärnen. Som ett led i förberedelserna inför sina expeditioner tränar hon balansen genom att gå på lina på ett rep som spänts upp mellan två äppelträd.

Gerlinde Kaltenbrunner når toppen först. Maxut Zhumajev och Vassilij Pivtsov tar de sista stegen sida vid sida.

Bergsbestigarna jublar medan fotografen Dariusz Za?uski fångar ögonblicket.

Gerlinde Kaltenbrunner och Ralf Dujmovits återförenas vid depån ovanför det framskjutna baslägret efter att ha skilts åt uppe på berget. ”Glädjen och lättnaden som jag kände när Ralf lade armarna om mig går inte att beskriva”, skrev Gerlinde på sin webbplats, som hade över 17 miljoner besökare den sista dagen på hennes väg mot toppen. ”Mitt livs dröm har förverkligats.”

Läs också

Kanske är du intresserad av...