Everest svämmar över av sopor

Den första uppröjningen på Mount Everest avlägsnade 25 ton sopor från berget. Använda tält, tomma syrgastuber och enorma mängder tonfiskburkar utgör större delen av avfallet.

3 maj 2013 av Hans Henrik Fafner

När Edmund Hillary och Tenzing Norgay besteg Everest 1953 bestod expeditionen av 1200 man. De förde med sig lådvis av utrustning och förnödenheter, och även om de flesta av deltagarna stannade i baslägret, vandrade flera av dem en bra bit uppför berget för att etablera läger och depåer för huvudpersonen. Hillary medgav senare att expeditionen lämnade kvar stora mängder sopor på berget.

Sedan dess har de enskilda expeditionerna blivit mindre, men de har blivit fler, och i synnerhet under de senaste 30 åren har Everest drabbats av massturismen. En deltagare på en av de moderna, kommersiella expeditionerna till toppen betalar i regel omkring 65000 dollar för upplevelsen, och resande i den prisklassen känner ofta att andra kan städa efter dem. Sedan Hillary har mer än 3000 personer nått toppen; ännu fler har försökt, och det har satt avtryck på miljön.

År 2010 inledde de nepalesiska myndigheterna en mer systematisk uppröjning, och den första expeditionen som med det syftet nästan nådde toppen tog med 25 ton avfall ned. Det var mestadels använda tält, tomma syrgastuber, och enorma mängder tonfiskburkar. Expeditionen gjorde också mindra behagliga fynd. Liket av en schweizisk bergsbestigare, som omkommit på berget ett par år tidigare, grävdes fram ur snön, och man fann två av offren för katastrofen i maj 1996. Sedan 1953 har drygt 300 personer mist livet på Everest, och omkring 120 av dem ligger kvar.

Avfallet transporteras mödosamt ned till baslägret, och det som inte kan brytas ned lokalt förs vidare till Lukla, varifrån det flygs till Katmandu. Där har myndigheterna nu bestämt att varje expedition måste deponera 4000 dollar, vilket ska garantera att de tar ned all utrustning ned igen, men miljögrupper säger att det är småpengar och därför inte får någon effekt.

Läs också

Kanske är du intresserad av...