Debatten om ”de sju topparna”

Dick Bass blev 1985 den förste som bestigit det högsta berget på var och en av jordens sju kontinenter.

8 maj 2013 av Hans Henrik Fafner

Den amerikanske amatörbergsbestigaren, äventyraren och affärsmannen Dick Bass blev 1985 den förste som erövrade samtliga sju toppar.

Han hade fått idén tillsammans med vännen Frank Wells, och projektet gick ut på att bestiga det högsta berget på var och en av jordens sju kontinenter. The Seven Summits är Mount Everest (8850 m) i Asien, Aconcaqua (6962 m) i Sydamerika, Mount McKinley (6194 m) i Nordamerika, Kilimanjaro (5895 m) i Afrika, Elbrus (5642 m) i den europeiska delen av Ryssland, Mount Vinson (4897 m) i Antarktis, samt Mount Kosciuszko (2228 m) i Australien.

Detta opponerade sig vissa klättare mot, eftersom Kosciuszko är för lätt. Omkring 100000 dagturister besöker varje år toppen. Som en gäst skrev för några år sedan, är den största faran med bestigningen att träffas av någon av alla mountainbikes som är på väg upp eller ned!

Detta fick den erfarne bergsbestigaren Reinhold Messner att fundera. Han vidhöll att det 4892 meter höga Puncak Jaya (Carstenzpyramiden) skulle ingå bland de sju topparna, för det erbjuder en utmaning för seriösa klättrare. Berget ligger visserligen på den indonesiska delen av ön Nya Guinea, men eftersom denna ligger på samma kontinentalplatta som Australien erkändes hans Seven Summits i klättrarkretsar. Han blev själv den andre personen som erövrade alla.

Sedan uppstod det debatt om Elbrus. Den ryska toppen ligger faktiskt så nära Europas allmänt erkända geografiska östgräns att stora delar av utlöparen ligger i Asien. Det fick andra bergsbestigare att hävda att den europeiska toppen på listan rätteligen borde vara Mont Blanc (4810 m) i Alperna, men det är en helt annan historia.

Läs också

Kanske är du intresserad av...