Vad är en sherpa?

Den mest kända sherpan är utan tvekan Tenzing Norgay – mannen som tillsammans med Edmund Hillary var först på toppen av Mount Everest.

3 maj 2013 av Hans Henrik Fafner

Den amerikanska tidskriften Time Magazine har satt Namgyal Wangdi på listan över de mest inflytelserika personerna under 1900-talet; Elvis Presley är inte med på listan.

Vi känner honom nog bättre som Tenzing Norgay, mannen som beledsagade Edmund Hillary till toppen av Everest. Han var en stor bergsbestigare, men eftervärlden minns honom enbart som ”sherpan”. Ordet sherpa har med tiden blivit i det närmaste synonymt med de medhjälpare som bär på utrustningen och ser till att västerlänningar kommer upp på berget, och gärna ned igen. Men vad är egentligen en sherpa?

Sherpa är namnet på ett folkslag

Ursprungligen var sherpafolket nomader, som levde av att handla med salt, men omkring 1840 kom några av dem resande från Tibet och slog sig ned permanent i trakten omkring Everest. Det kan dock ha funnits sherpor i området under de senaste 600 åren.

Livet på de höga höjderna har anpassat sherporna till den tunna luften, och de lämpar sig därför bra som guider på expeditioner. Deras fysik gör dem dock till mer än bara medhjälpare, och gör att de klarar av sådant som västerländska bergsbestigare bara kan drömma om. Två sherpor konkurrerade vid ett tillfälle internt om vem som kunde klara av att ta sig från baslägret till toppen av Everest snabbast. Den 21 maj 2004 vann Pemba Dorjie genom att klara sträckan på 8 timmar och 10 minuter.

”Phoki katiki minti kangsi?” kan vara ett bra sätt att inleda ett samtal på sherpa, ”Vad heter det berget?” En sherpa vet det bättre än någon annan.

Läs också

Kanske är du intresserad av...