Skicklig klättrare petad från expeditioner

Den australiske kemiingenjören George Ingle Finch var en av bergsbestigningens pionjärer – en oerhört skicklig klättrare, som utvecklade syrgasapparaten. På oklara grunder utestängdes han dock från brittiska expeditioner. Varför?

3 maj 2013 av Hans Henrik Fafner

Det är svårt att utelämna George Ingle Finch (1888–1970) i bergsbestigningens historia. Han var inte enbart en oerhört skicklig klättrare, som bland annat använde isyxan på helt nya sätt. Han var även kemiingenjör och utvecklade den syrgasapparat, som gjorde att klättrare lättare kunde erövra de riktigt höga topparna, där luften är tunn. Stora delar av tekniken i den utrustning som bergsbestigare använder i dag bygger direkt på vad Finch utvecklade 1922.

Tvivel om fysisk form utesluter Finch

Finch hade dock även ambitioner att tillhöra eliten. Han ansökte om att komma med på den första stora brittiska Everestexpeditionen 1921, men fick avslag. Anledningen var att han under första världskriget hade ådragit sig malaria, så läkarna litade inte på att han skulle klara av strapatserna. Han visade dock sin fysiska uthållighet i Alperna, så 1922 kom han med. Vid det tillfället nådde han och partnern Geoffrey Bruce nya rekordhöjder – tack vare syrgasapparaten.

Den australiske outsidern

Det väckte därför förundran, när han nekades att delta 1924. Ingen klar motivering gavs, och frågan har debatterats ända sedan dess. Det påstås att han var för öppenhjärtig och något av en kverulant. Det finns dock de som hävdar att han blev diskvalificerad för att han var australier. Inte nog med det. Han hade fått sin utbildning i Schweiz och var djupt involverad i tyska och tysktalande bergsbestigarkretsar, som på den tiden betraktades som de värsta rivalerna för de brittiska ambitionerna om att vara först på alla höga berg.

Knappt 30 år senare blev det en nyzeeländare som kom först till toppen av Everest, men vid det laget hade attityden förändrats.

Läs också

Kanske är du intresserad av...