Forskare nära att kokas

Under en forskningsresa i Peru höll det på att gå illa för Andrés Ruzo, som höll på att bli kokt levande.

21 november 2013

Eftersom jag forskar på jordens inre värme vet jag att det funnits kokande floder, men de har alltid runnit nära vulkaner. Det krävs mycket värme för att få så mycket vatten att koka. Vi var i en icke-vulkanisk zon, ett 150 mil långt bälte som omfattar merparten av Peru, som inte haft några aktiva vulkaner de senaste två miljoner åren.

Floden höll 90 °C

Inte desto mindre hittade vi floden Shanaya, ett namn som kommmer av ett ord som betyder "upphettad". Mina mätningar visade att vattnet var 88–90 grader varmt. Enligt boende i trakten är det Yacumama, "Vattnets moder", en ande som föder vatten, som orsakar det varma vattnet.

Använd fötterna som ögon

För att kunna mäta temperaturen var jag tvungen att hugga mig fram genom snårskog längs flodbrädden. Bakom den rann den mycket varma, snabbflytande floden, som var bred som en tvåfilig väg. Schamanen från den närliggande byn hade sagt: "Använd dina fötter som ögon." Man ser inte värmen, men man märker den när man sätter ner fötterna nära den.

Regnet kokar

Jag stod på en sten stor som ett A4-ark intill nästan 100-gradigt vatten när det började regna. Det var som att dra för en gardin. Temperaturskillnaden mellan regnet och floden utlöste en tät dimma. Jag såg inte ett dyft, men jag visslade så att min kollega skulle veta att jag var okej.

En kvart i helvetet

Vid 55 grader kokar köttet på ens kropp. Vattnet runt mig var nästan dubbelt så varmt. Mina ögon hade kokat på mindre än en minut och jag var fast på stenen. Jag hade sett råttor och en opossum falla i. Deras ögon blev mjölkvita. Efter en kvart slutade det regna och dimman lättade. I de flesta fall är en regnskur inget att bry sig om, men under några minuter var det skillnaden mellan att forska och att bli kokt.

Andrés Ruzo

Utnämnd till banbrytande forskare av National ­Geographic.

Varje år utser och stöttar national geographic ett antal unga, banbrytande forskare för att uppmärksamma deras inspirerande arbete och hjälpa dem på traven tidigt i karriären.

Expertis Geotermisk forskning

Plats Peru

Läs också

Kanske är du intresserad av...