VIDEO: Gullig ny bläckfiskart ”spökar” på havsbotten

Den här bleka åttaarmade bläckfiskarten är sannolikt den i sin familj av blötdjur som lever på störst djup.

10 mars 2016 av Christine Dell'Amore

Djuphavet avslöjar hela tiden nya arter. Den senaste i raden är någonting så egendomligt som en blek, spökliknande bläckfisk.

Under en expedition utanför Hawaii sände en fjärrstyrd undervattensrobot från forskningsfartyget Okeanos Explorer nyligen levande bilder till en grupp vetenskapsmän som befann sig 4 300 meter ovanför havsbotten.

Bläckfisk sätter nytt djuprekord

Zoologen Michael Vecchione vid Smithsonian Institution i USA var en av de lyckliga som fick se den djuplevande bläckfisken live: ”Jag förstod direkt att vi bevittnade någonting som aldrig tidigare har dokumenterats vetenskapligt.”

Djuret är förmodligen inte bara en helt ny art, utan också ovanlig på ett annat sätt. Det är nämligen världens djupast levande åttaarmade blötdjur – en stam som inbegriper bläckfiskar – utan fenor. Enligt Michael Vecchione har de allra flesta åttaarmade blötdjur i djuphavet fenor.

Forskare hittar spökliknande bläckfisk på stort djup SE: Vetenskapsmän överraskade av ny bläckfisk på över fyra kilometers djup i Stilla havet utanför Hawaii. Video: NOAA Office of Ocean Exploration and Research.

Spökbläckfisk skapad för stora djup

Forskargruppen lyckades visserligen bara filma en kort sekvens av bläckfisken medan den sakta simmade i vattnet, men djuret tycks ha anpassat sig till ett liv på mycket djupt vatten.

Den geléaktiga kroppen är väl anpassad till djupets påvra urval av föda; uppbyggnad av muskler kräver nämligen mycket energi. Det bleka utseendet tyder på en total avsaknad av pigment, något som är helt onödigt i beckmörkret fyra kilometer under ytan.

Bläckfiskens syn verkar det inte vara något fel på, för det lilla spöket drog sig undan från undervattensrobotens strålkastare.

LÄS MER: Märkliga havsdjur som du inte visste fanns

Läs också

Kanske är du intresserad av...