Knölvalar försvarar andra djur mot späckhuggare

Forskare är mycket förbryllade efter flera observationer där knölvalar försvarar mindre djur i havet mot hungriga späckhuggare.

5 augusti 2016 av Nanna Vium / Illustrerad Vetenskap

Med en matchvikt på cirka 30 ton och en kroppslängd som är jämförbar med en stor buss finns det inte många rovdjur som knölvalen behöver vara rädd för.

Men i stället för att luta sig tillbaka och och njuta dess ställning i toppen av näringskedjan använder knölvalen sin enorma storlek till att försvarar andra djur i havet mot ett av djupets mest ökända rovdjur – späckhuggaren.

Det har framkommit med hjälp av en rad inrapporterade observationer, som precis har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Marine Mammal Science.

Simmar iväg med säl på magen

Totalt 115 gånger har forskare observerat knölvalar som försöker förstöra planerna för de hungriga späckhuggarna – och i 89 procent av fallen har det varit för att skydda andra arter.

Exempelvis observerade marinekologen Robert Pitman hur en knölval räddade en så kallad weddellsäl 2009 när en grupp späckhuggare knuffade av den från ett isflak.

Ofattbart nog placerade knölvalen sälen på sin uppåtvända mage och simmade sälen i säkerhet till ett annat isflak.

I den här videon kan du se hur en knölval försöker rädda en gråval och hennes ungar från ett angrepp av späckhuggare

Förvånade forskare

Därutöver står även sjölejon, klumpfiskar och gråvalar på knölvalens räddningslista.

Ett osjälviskt beteende som förvånar forskarna. De misstänker att det kan röra sig om en automatisk reaktion som sker då knölvalen är på sin vakt mot späckhuggare för sina egna kalvar och därför blandar sig i när de upptäcker att späckhuggare är på jakt.

Men varför de fortsätter kampen när bytet inte är en artfrände är fortfarande ett mysterium.

Läs också

Kanske är du intresserad av...