© Foto: Klas Malmberg

Upptäck nakensnäckan – ett djur med stulet försvar

Nakensnäckan försvarar sig med stulna nässelceller och kan vara svår att upptäcka. Men trots det är snäckan omåttligt populär bland undervattensfotografer.

21 juni 2017

En nakensnäcka är en naken snäcka utan skal. Den har visserligen ett pyttelitet skal, när den är en millimeterstor larv som simmar fritt i vattnet som plankton. Men skalet släpper den när larven faller till botten, vid den mat som den gillar, och då omvandlas till den vuxna snäckans form.

”De vuxna nakensnäckorna är ofta ett par centimeter långa, men det finns några bjässar som blir upp till ett par decimeter långa”, säger marinbiologen Kennet Lundin på Göteborgs naturhistoriska museum.

Tillsammans med marinbiologen och undervattensfotografen Klas Malmberg är Kennet Lundin engagerad i ett projekt kring att lyfta kunskapen om nakensnäckor samt lägga upp information om alla svenska arter på ArtDatabanken.

”Inom projektet har vi upptäckt över ett tiotal nya arter för landet, samt några som är nya för vetenskapen. Dessa håller vi nu på med att beskriva i vetenskapliga publikationer, tillsammans med internationella forskarteam”, säger Kennet Lundin.

Nackensnäckor utsöndrar syra

Nakensnäckorna skulle lätt bli uppätna av fiskar, krabbor och andra djur om det inte vore för att de har speciella metoder för att undvika det.

”Många arter av nakensnäckor har speciella körtlar som utsöndrar illasmakande syra, medan andra har en ännu mer raffinerad metod - i långa utskott på ryggen samlar de på brännande nässelceller från födan. Det är dessa celler som gör att nässeldjur som maneter och havsanemoner bränns. Många nakensnäckor äter nässeldjur, men nässelcellerna fyras inte av utan transporteras genom nakensnäckans tarm ut till spetsen av ryggutskotten. Det är ett mycket potent försvar. Tro mig jag har provat att pussa en nakensnäcka, det brände i läpparna i en halvtimme efteråt”, säger Kennet Lundin.

Varnar med sina starka kulörer
Varnar med sina starka kulörer© Foto: Klas Malmberg

För att hålla andra djur borta från dem är nakensnäckorna ofta tydligt varningsfärgade, med klara färger och starka kontraster, ofta i rött och gult, mot vitt eller svart.

”De är ett favoritmotiv för många undervattensfotografer. Den snabba utvecklingen med digitala kameror har gjort att allt fler dykare ägnar sig åt att fotografera. Då passar nakensnäckorna utmärkt eftersom att de sitter stilla och inte simmar iväg”, säger Kennet Lundin.

Här hittar du nakensnäckor

De flesta nakensnäckor trivs där vattnet är kallt. Vill du se en nakensnäcka med dina egna ögon är det under våren som du ska dyka efter dem. Snäckan utgör en del av havets mångfald, dold för de flesta utom dykare.

”Trots att de är så färg- och formrika kan det vara svårt att finna dem om man inte vet vad man ska leta efter. Det är lite som att leta efter trattkantareller, hittar man en, så upptäcker man plötsligt att det finns massor omkring en. Det finns ett fåtal arter som man även kan se när man snorklar i ålgräsängar eller under bryggor, men det krävs ofta att en dykare pekar ut djuren åt en”.

”Det finns fler än 90 arter av nakensnäckor vid svenska kusten! Ett fåtal av dessa går in i sydvästra Östersjön, men endast två arter finns i egentliga Östersjön upp till Ålands hav. Det är alltså västkusten som gäller för dessa märkliga varelser. Sedan så finns det ett trettiotal andra arter av snäckor som liknar nakensnäckor, men som inte är det.”

Är nakensnäckorna hotade?

”Både ja och nej, många arter finns det gott om, men det är också många arter som har blivit mycket ovanliga, eller har försvunnit helt från svenska vatten. Jämförelser av den marina biologiska mångfalden vid västkusten idag och för 70-80 år sedan visar på en drastisk minskning av den biologiska mångfalden. Om trenden fortsätter kan vi förlora fler arter”, säger Kennet Lundin.

”Nakensnäckor lever av fastsittande djur. Många äter som sagt nässeldjur, men andra äter mossdjur, svampdjur, sjöpungar och havstulpaner. De kan uppträda i massor och snabbt äta rent, lite som spanska skogssniglar i ett salladsland. Därför har nakensnäckorna en stor påverkan på de marina ekosystemen. Man har t.ex. påvisat att de kan påverka antalet vuxna maneter genom att beta på maneternas polypstadium”, avslutar Kennet Lundin.

Vill du ha mer makalös natur, spännande kultur och dramatisk historia? Västarvet är Sveriges största förvaltning för natur- och kulturarv. På Västarvets webbplats kan du söka i museernas samlingar, hitta spännande berättelser och följa aktuella utvecklingsprojekt. Kika in och upptäck mer på www.vastarvet.se

© Foto: Klas Malmberg

Läs också

Kanske är du intresserad av...