Randig bläckfisk har speciellt sexliv

En sällsynt bläckfisk föredrar ett rejält hånglande framför att bli uppäten levande under parningen.

18 april 2016

Hos de flesta åttaarmade bläckfiskarter äter honan ofta upp sin partner efter parningen. För att slippa bli uppäten ”hoppar hanen vanligtvis upp på honan, varpå de parar sig i en ställning där han är så långt bort från hennes mun som möjligt. När de är färdiga ger han sig av så fort han kan”, säger marinbiologen Richard Ross vid California Academy of Sciences.

Mun-mot-mun-metoden

Beteendet har haft en så bred vetenskaplig acceptans att när marinbiologen Arcadio Rodaniche 1982 påstod sig ha hittat en art som parade sig mun mot mun och som levde tillsammans mellan parningsakterna, så avvisades eller ignorerades hans rön.

Richard Ross och Roy Caldwell vid University of California har avlat och studerat den sällsynta bläckfisken, som på engelska kallas larger Pacific striped octopus och som ännu inte har något latinskt namn, och de bekräftar nu Arcadio Rodaniches fynd.

Arten delar håla och måltider, medan de flesta andra bläckfiskar lever ensamma och ofta är kannibaler.

Sex på armlängds avstånd

Arten parar sig i princip dagligen och honorna lägger ägg under flera månader.

Det vanliga är att honor dör efter att ha fött upp en kull och de flesta bläckfiskar parar sig som sagt med stor försiktighet, gärna på armlängds avstånd, medan den här arten parar sig med munnarna tätt mot varandra som om de pussas (ovan).

Det är sannolikt mycket vi inte vet om bläckfiskarna. Det finns över 300 arter i världens hav och många av dem har aldrig någonsin studerats.

LÄS MER: Djurens häftigaste förförelseknep

Fakta

Hemvist: Stilla havet längs ­Centralamerikas kust.

Status: Okänd.

Fascinerande fakta: Mönstren och färgerna på ­larger Pacific striped octopus har gett den benämningen ”harlekin”. Här syns en hona (topp) och hennes make.

Läs också

Kanske är du intresserad av...