© Shutterstock

Vithajen petad från tronen – späckhuggaren är havets kung

Som vargar i flock angriper späckhuggare vithajar utanför den sydafrikanska kusten. De stora valarna siktar målinriktat in sig på hajarnas energirika lever och sliter ut den med kirurgisk precision.

18 juli 2018 av Babak Arvanaghi

Med sylvassa tänder och en matchvikt på drygt två ton regerar vithajen världshaven från sin plats på toppen av näringskedjan.

Men utanför den sydafrikanska kusten har ett nytt, stort rovdjur petat hajen från tronen och placerat sig själv högst upp: Späckhuggaren.

Minst fem kadaver från vithajar har sedan maj 2017 sköljts upp på land på den sydafrikanska kusten – samtliga efter att ha varit i närkamp med den svartvita mördarvalen.

Satsar på levern

Späckhuggarna angriper med kirurgisk precision och siktar målinriktat in sig på hajarnas lever. Resten av fiskens döda kropp kasseras.

Det beror på att hajens lever är speciellt näringsrik.

Haj vs späckhuggare

Fysiskt sett är späckhuggaren hajen överlägsen. Dessutom jagar valarna i flock.

© The Guardian

I motsats till andra fiskar har hajar – och andra broskfiskar som till exempel rockor – ingen simblåsa fylld med luft för att reglera deras flytförmåga i vattnet. I stället har de en enorm lever som är fylld med näringsrik olja.

Missa aldrig de viktigaste vetenskapliga nyheterna – med Illustrerad Vetenskaps NYHETSBREV direkt i din inkorg

Olja har en densitet som är lättare än vattens och levern ser till att hajen inte sjunker till botten.

Förlamar hajar

Levern hos vithajar är så stor att den utgör mer än fem procent av kroppsvikten. Den är proppfull med vitaminer, vilket späckhuggarna har upptäckt.

Se späckhuggare angripa en tigerhaj i videon nedanför:

Valarna torpederar hajen med sina nosar och förlamar bytet kortvarigt. Medan hajen är förlamad biter valen hål in till levern, tar ut den och lämnar resten.

Efter hand har hajarna lärt sig att vara rädda för späckhuggarna: När det finns mördarvalar i farvattnet flyr vithajarna.

Vill du veta mer om djur? I varje nummer av Illustrerad Vetenskap kan du följa med till djurens fascinerande rike och uppleva varför djurens parning är livsfarlig, hur de kommunicerar med varandra och vilket djur som har anpassat sig bäst. Börja prenumerera nu så ger vi dig ett djuriskt bra erbjudande:

  • Två nummer av Illustrerad Vetenskap.

  • En månads fri åtkomst till en mängd e-magasin såsom National Geographic, Sköna hem och Världens historia.

  • En bluetooth-högtalare från Sonitum.

För bara 49,50 kronor – du sparar 397 kronor.  

Läs också

Kanske är du intresserad av...