Hajangreppen slog nytt tragiskt rekord 2015

Under 2015 utsattes 98 personer för hajangrepp. Sex av offren avled. Experter skyller på global uppvärmning och väderfenomenet El Nino.

18 februari 2016 av Brian Clark Howard

Hajangrepp tycks inträffa oftare än förr, men det beror inte på att fiskarna blivit blodtörstigare eller fått större aptit på människokött.

Skälen går att hitta i framför allt jordens väder och klimat. Varmare vatten – resultatet av global uppvärmning samt väderfenomenet El Nino – förändrar och utvidgar hajarnas habitat och jaktmarker.

Under 2015 ökade antalet hajattacker runt om i världen med 26 fler än året dessförinnan. Totalt 59 av 98, enbart i USA, där i synnerhet Florida var utsatt. Att solskensstaten upplevde flest hajattacker är inte överraskande, eftersom antalet blodiga möten mellan hajar och människor även beror på ett stadigt växande antal badturister på de populäraste stränderna.

Hajangrepp resulterar ibland i ett skräckscenario med en kraftigt blödande och lemlästad person i vattenbrynet. Risken för det är emellertid otroligt liten.

Goda odds för badsugna Bli uppäten av en haj eller vinn på lotto. Oddsen är i det närmaste desamma.

Forskare vid Tulane University i USA jämförde år 2014 siffror och statistik som avslöjar att risken för att dö i en hajattack i det närmaste motsvarar chansen för att få sju rätt på en enda rad på lotto.

Båda ligger nämligen omkring 1:8300000. Som jämförelse kan nämnas att risken för att omkomma i en bilolycka är 1:90.

Du kan förbättra dina odds genom att inte bada på natten, undvika fiskeaktivitet samt plåstra om sår som kan blöda.

Att hajattackerna blivit fler är inte fiskarnas fel. Hajar lyder bara sin natur och spelar en viktig roll i havens ekosystem. Vi är bara gäster i deras element.

Se: Hajen, den missförstådda jägaren.

Läs också

Kanske är du intresserad av...